Dania FIT/ Dania główne/ Dania z makaronem/ Wegetariańskie

Cacio e pepe, czyli prostota w najlepszym wydaniu

cacio e pepe

Nie wiem jak Wy, ale czasem mam ochotę zrobić coś wielkiego z niczego – tak właśnie jest w przypadku tego dania.

Cacio e pepe to nic innego jak świetny makaron z oliwą, pieprzem i pecorino romano … i już 🙂

Uwielbiamy włoską kuchnię chyba najbardziej za to, że z niewielu składników można tam wyczarować cuda…

Nie bójcie się tak dużej ilości pieprzu – tu wszystko do siebie pasuje i tworzy coś extra!

Buon appetito 🙂

Cacio e pepe, czyli prostota w najlepszym wydaniu

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 200 g makaronu np. spaghetti, bucatini, vermicelli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki startego sera pecorino romano
  • 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu

Wykonanie

1

W garnku zagotować wodę z solą, wrzucić makaron i gotować wg instrukcji na opakowaniu - ma być al dente. Odlać z garnka 1/2 szklanki wody.

2

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pieprz i chwilkę smażyć - ogień ma być średni, nie wolno za bardzo podgrzać oliwy.

3

Do oliwy wlać wodę z makaronu i wrzucić odcedzony makaron, wymieszać całość.

4

Chwilę mieszać makaron na patelni i dodać cały starty ser, ponownie wymieszać - z wody, oliwy i sera ma powstać kremowy sos oblepiający makaron.

5

Podawać natychmiast - to bardzo ważne, bo tak smakuje najlepiej 🙂

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz