Dania główne/ Mięsne

Butter chicken

butter chicken

Dziś propozycja na danie kuchni indyjskiej – butter chicken to kawałki kurczaka w kremowym i aromatycznym sosie.

Kurczak w takim wydaniu zasmakuje również Waszym najmłodszym smakoszom 🙂

Polecam.

Butter chicken

Drukuj przepis
Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • marynata do mięsa:
  • sok z 1 limonki
  • 2 cm świeżego imbiru (obranego i startego na tarce o małych oczkach)
  • 1 ząbek czosnku (obrany i starty na tarce o małych oczkach)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kawałeczek ostrej papryczki chili drobno posiekany - ilość wg uznania (jeżeli danie mają jeść dzieci polecam dodać tylko odrobinę)
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (polecam mięso ekologiczne)
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 goździki (zmielone)
  • 400 ml passaty pomidorowej (lub krojonych pomidorów)
  • sól do smaku
  • do podania: ryż, świeża kolendra, łyżka jogurtu naturalnego

Wykonanie

1

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

2

Składniki marynaty wymieszać dokładnie w misce i dodać do niej mięso - całość wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

3

Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki i ocieplić je do temperatury pokojowej - to ważne.

4

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego i dodać zamarynowanego kurczaka (z całą marynatą), smażyć około 2-3 minuty. Wyłączyć ogień i pozostawić mięso na patelni.

5

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach - wszystko odłożyć na bok.

6

W garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, dodać cebulę i smażyć 3 minuty, następnie dodać starty czosnek i imbir i smażyć jeszcze minutę.

7

Kolej na przyprawy, do cebuli dodać kolendrę, kurkumę, cynamon, kardamon, goździki oraz dużą szczyptę soli, całość przemieszać i dodać mielone migdały, ponownie wymieszać.

8

Do garnka dodać passatę pomidorową, zagotować i wrzucić do sosu całego kurczaka z patelni (z całym sosikiem jaki tam został).

9

Gotować 10-15 minut, na koniec doprawić do smaku solą.

chicken butter

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz