Dania główne/ Mięsne

Burrito

burrito z chili

Wiem, że czekaliście na ten przepis 🙂

Do jego przygotowania musicie użyć dwóch wcześniejszych przepisów – chili con carne oraz ryż po meksykańsku.

Jeżeli przygotujecie to danie wg przepisu gwarantuję, że będziecie wracać do tego dania – burrito w tym wydaniu jest po prostu pyszne 🙂

Smacznego!

Burrito

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 20 minut (bez chili con carne i ryżu)

Składniki

  • 4 placki tortilli (duże)
  • chili con carne – 1/2 porcji z przepisu znajdującego się na stronie
  • ryż po meksykańsku – 1/3 porcji z przepisu znajdującego się na stronie
  • 40 g sera cheddar
  • salsa z pomidorów i avocado:
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ½ avocado
  • 1 pomidor (polecam malinowego)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli
  • do podania: kwaśna śmietana

Wykonanie

1

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

2

Przygotować salsę: avocado obrać i pokroić w kostkę, następnie przełożyć do miseczki i szybko polać sokiem z limonki, wymieszać. Pomidora przekroić na 4 części, wykroić gniazda nasienne (zjeść je 🙂 ) i pozostałego pomidora pokroić w dość małą kostkę, przełożyć go do avocado, dodać kolendrę, oliwę i sól, wymieszać – w razie potrzeby doprawić do smaku solą lub sokiem z limonki.

3

Przygotować burrito – placek tortilli rozłożyć na blacie kuchennym, na środku rozsmarować 2 łyżki ryżu po meksykańsku, na tym równomiernie rozłożyć 2 łyżki chili con carne, posypać mięso startym serem i na całości rozłożyć 2 łyżki salsy.

4

Zwijanie – boki tortilli złożyć do środka i zrolować całość zaczynając od siebie (tak jak krokiety).

5

Rozgrzać patelnię – jaką chcecie, może być grillowa lub zwykła.

6

Na suchą patelnię położyć burrito i podgrzać z dwóch stron (każda strona 2 minuty na małym ogniu), placek powinien zrobić się brązowy.

7

Podawać ciepłe 🙂 smacznego.

chili con carne
ryż po meksykańsku
burrito z chili

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz