Dla dzieci/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Bruschetta

bruschetta

Propozycja na lekką kolację lub przekąskę w trakcie dnia – bruschetta 🙂

Te włoskie pyszności są idealne na letnie dni – jeżeli chodzi o dodatki to panuje pełna dowolność, ale my najbardziej lubimy te klasyczne z pomidorami, cebulką i bazylią, mniam …

W tym przepisie idealnie sprawdzą się pieczone pomidorki z przepisu, który znajdziecie na stronie.

Bruschetta

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 1/2 bagietki lub 1 półbagietka
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 szalotka
  • duża garść listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieczone pomidorki (przepis znajdziecie na stronie)
  • 2-3 łyżki ricotty
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C.

2

Pomidory umyć i pokroić na cztery części, następnie wykroić z nich gniazda nasienne (użyć je później np. dodając do sosu pomidorowego). Tak przygotowane pomidory pokroić w małą kostkę i przełożyć do miseczki.

3

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do pomidorów.

4

Listki bazylii posiekać i również dodać do pomidorków.

5

Do salsy pomidorowej dodać oliwę z oliwek, sól oraz szczyptę pieprzu - spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.

6

Bagietkę pokroić w kromki (najlepiej kroić je lekko na ukos), następnie rozłożyć je na blaszce do pieczenia i wstawić na maksymalnie 2 minuty do rozgrzanego piekarnika.

7

Chrupiące grzaneczki wyjąć z piekarnika i natrzeć ząbkiem czosnku przekrojonym na pół.

8

Na grzaneczki wyłożyć - po łyżce salsy pomidorowej lub po łyżeczce ricotty, na którą wyłożyć kilka pieczonych pomidorków - wszystkie grzaneczki skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.

9

Zajadać 🙂

bruschetta

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz