Zupy

Botwinka

botwina wegetarianska

W ramach akcji #RoslinnePoniedziałki mamy dla Was przepis na wiosenną botwinkę 😁
Główny składnik botwinki to liście i łodygi buraka ćwikłowego – nie należy jej mylić z boćwiną, czyli burakiem liściowym. Zielone liście buraka jadane były już w IV wieku p.n.e. Botwina ceniona była również w kuchni staropolskiej. W pierwszej polskiej książce kucharskiej „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego wymieniana jest wśród najpotrzebniejszych warzyw z ogrodu i wykorzystywana aż w 3 przepisach. Natomiast w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza znajdziemy wzmiankę o chłodniku z botwiny podawanym mężczyznom na dworze w Soplicowie.
Botwina jest pełna antyoksydantów. Ma więcej potasu niż banan (548 mg/100g vs. 395 mg/ 100g), więcej żelaza od jarmużu (2,2 mg/ 100g vs. 1,7 mg/ 100g) oraz więcej wapnia niż brokuły (97 mg/ 100g vs. 48 mg/ 100g). Jednak zawiera też kwas szczawiowy, wiążący wapń i znacznie utrudniający jego wchłanianie.
W badaniu Gomes* zaobserwowano, że sok z botwiny osłabiał redukcję cholesterolu HDL („tego dobrego”), indukowaną przez posiłek wysokotłuszczowy, a także obniżał ciśnienie rozkurczowe krwi. W randomizowanej, podwójnie ślepej, kontrolowanej placebo próbie, 39 uczestników w wieku 20-59 lat z dyslipidemią, dostawało wyskokotłuszczowy posiłek. Następnie 2/3 osób wypijała sok z botwiny, a 1/3 otrzymywała placebo. Eksperyment trwał tydzień. Po każdym takim posiłku uczestnicy mieli wykonywane badania krwi. Okazało się, że wysokotłuszczowy posiłek podwyższał poziom triacylogliceroli i obniżał poziom cholesterolu HDL. Jednak redukcja HDL była znacznie mniejsza w grupach pijących sok z botwiny.

*Gomes APO, Ferreira MA, Camargo JM, Araujo MO, Mortoza AS, Mota JF, Coelho ASG, Capitani CD, Coltro WKT, Botelho PB. Organic beet leaves and stalk juice attenuates HDL-C reduction induced by high – fat meal in dyslipidemic patients: A pilot randomized controlled trial. Nutrition 2019; 65: 68 – 73

Botwinka

Drukuj przepis
Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 600 g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 2 małe pęczki botwinki (lub jeden duży)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1,5 l bulionu warzywnego (gorącego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Wykonanie

1

Przygotowanie zupy rozpocząć od warzyw - jeżeli używacie młodych ziemniaków to należy je umyć i wyszorować (nie obierać), a następnie pokroić w plasterki - grubość około 0,5 cm.

2

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w dość cienkie plastry.

3

Botwinkę umyć, odciąć małe buraczki, następnie je obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, łodygi i liście botwinki posiekać.

4

Koperek umyć i drobno posiekać.

5

W garnku rozgrzać olej i wrzucić ziemniaki. Smażyć je około 5 minut - mają być lekko złote, w trakcie smażenia nie mieszać ich często (wtedy ładnie się przyrumienią i nie połamią). Następnie dodać pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę i smażyć jeszcze 2 minuty.

6

Do garnka z ziemniakami i marchewką wlać bulion i gotować około 8 minut. W połowie gotowania do zupy dodać platerki buraczków.

7

Kiedy ziemniaki będą już dość miękkie do zupy dodać posiekane łodygi i liście botwinki oraz wlać sok z cytryny.

8

Całość zagotować i dodać sól oraz pieprz.

9

Wyłączyć ogień, dodać mleczko kokosowe (jeżeli używacie) i koperek - całość wymieszać.

botwinka
botwina wege

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz