Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Bobomole

Bobomole to idealna alternatywa dla guacamole w letnim sezonie, gdy na straganach pełno pysznego bobu 🙂 Od dziś bobomole latem, a guacamole w pozostałe pory roku 🙂

Świetnie sprawdza się na imprezy z przyjaciółmi – jego duży atut to kolor, ponieważ nie ciemnieje tak jak klasyczne guacamole.

Polecam 🙂

Bobomole

Drukuj przepis
Porcje: 1 miseczka Czas przygotowania: 20 minut (bez gotowania bobu)

Składniki

  • 400 g bobu
  • 3 małe cebulki z dymki
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 pęczka kolendry (z łodyżkami)
  • 1 pomidor malinowy
  • garść listków mięty
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

W garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i wrzucić cały bób - gotować do miękkości (czas zależy od tego jak dojrzały bób kupiliście - gotowanie potrwa około 15 minut).

2

Ugotowany bób obrać.

3

Cebulki i chili pokroić w cieniutkie plasterki.

4

Kolendrę i miętę posiekać (zostawić kilka listków kolendry do przystrojenia).

5

Pomidora umyć i pokroić w kostkę.

6

Do miski, w której będziecie przygotowywać bobomole wrzucić obrany bób i rogrześć widelcem (najlepiej jeżeli zostaną kawałki, których nie rozgnieciecie do końca - taka konsystencja jest najlepsza).

7

Do bobu dodać wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

8

Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać soku z limonki.

9

Bobomole lubi dużo przypraw 🙂

10

Zajadać z nachosami, grzaneczkami lub tortillą.

11

Smacznego!

Notatki

przepis z książki Marty Dymek Nowa Jadłonomia

bobomole

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz