Dania główne/ Mięsne

Bitki wołowe

bitki wołowe z kaszą

Dziś przepis na najpyszniejsze bitki wołowe, nauczyłam się je robić jakieś sto lat temu 😀

W sumie potrzebujecie niewiele składników – mięsko dobrej jakości, dużo cebuli i kilka przypraw, tak tak – tak mało 🙂 no i trochę cierpliwości 😉

Smacznego.

Bitki wołowe

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 2 h 30 minut

Składniki

  • 450-500 g wołowiny (np. ligawy wołowej)
  • 2 duże cebule (polecam białe)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 6 kuleczek ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziarenek pieprzu
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: ugotowana kasza gryczana, surówka z pieczonych buraków z jabłkiem

Wykonanie

1

Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w cieniutkie plasterki (grubość 0,5 - 1 cm).

2

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka.

3

Plastry mięsa delikatnie posypać zmielonym pieprzem.

4

Do głębokiego talerza wsypać mąkę i obtoczyć każdy kawałek mięsa.

5

Na patelni rozgrzać olej i smażyć obtoczone plastry na złoty kolor (mają zrobić się brązowe na brzegach) - około 3 minuty na stronę. Z podanej ilości mięsa będą trzy partie do smażenia.

6

Pierwszą partię usmażonego mięsa przełożyć do garnka, w którym będą się dusić bitki, posypać mięso porcją posiekanej cebuli (około 1/3 całej cebuli), dodać 2 ziela angielskie, liść laurowy i 3 kuleczki pieprzu.

7

Usmażyć kolejną partię bitek i przełożyć na cebulę, następnie powtórzyć czynności - mięso posypać cebulą, dodać - ziele, pieprz i liść.

8

Usmażyć całą wołowinę i na koniec posypać plastry mięsa pozostałą cebulą oraz dodać wszystkie przyprawy jakie zostały.

9

Na patelnię z olejem ze smażenia wlać dwie szklanki wody i gotować ją na średnim ogniu jedną minutę (od patelni mają się odkleić wszystkie pyszności ze smażenia mięsa).

10

Wodę wlać do garnka z mięsem i sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu (powinno jej być tyle co bitek - bitki mają być całe w płynie). Jeżeli brakuje nam płynu to należy dolać wody.

11

Garnek przykryć i gotować na małym ogniu 1h 30 minut (lub odrobinę dłużej jeżeli mięso nie będzie jeszcze dość miękkie).

12

Pod koniec gotowania doprawić sos solą (ja dodałam jedną łyżeczkę - płaską) i pieprzem.

bitki wołowe

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz