Desery i ciasta

Beza idealna…

Odpowiadając na Wasze prośby – umieszczam wspaniały przepis na bezę idealną 🙂

Wiele osób uważa, że jej przygotowanie to nie lada wyzwanie, ale możecie mi wierzyć – po zrobieniu bezy z poniższego przepisu już nigdy tak nie pomyślicie 😀 głównym jego składnikiem jest cierpliwość…

Poniżej przepis na dwa rodzaje tego deseru – duża beza z frużeliną wiśniową i gorzką czekoladą lub torcik bezowy z bitą śmietaną i frużeliną jagodową mniammmmm

Słodkiego dnia.

Beza idealna

Drukuj przepis
Porcje: 8-10 Czas przygotowania: 2 h (bez studzenia)

Składniki

  • 6 białek
  • 250-300 g drobnego cukru (białego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Frużelina owocowa:
  • 300 g wiśni mrożonych (w sezonie oczywiście świeżych)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • do ozdoby: gorzka czekolada (opcjonalnie)
  • lub
  • 300 g świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • do ozdoby: pokruszona beza
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

1

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

2

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Do misy miksera wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę – nie ubijać za długo, żeby „nie przebić” piany. Do ubitych na sztywno białek dodawać stopniowo po 2 łyżki cukru i dalej ubijać. W tym momencie możecie spróbować białek i dostosować słodkość do własnych upodobań.

4

Białka są gotowe, gdy piana jest bardzo gęsta i ślicznie błyszcząca.

5

Dodać sok z cytryny, wymieszać.

6

Wsypać mąkę ziemniaczaną i również wymieszać.

7

Gotową masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować z niej oczekiwany kształt – jeden okrąg o średnicy około 20 cm lub dwa mniejsze o średnicy około 10 cm. Brzegi bezy wyrównać zewnętrzną stroną łyżki - od dołu ku górze.

8

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130-140°C i piec około 80 min. (jeżeli zrobiliście dwie mniejsze bezy to pieczecie około 60 min.). Beza powinna być lekko zrumieniona i sucha.

9

Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić (1-2 cm) np. pomiędzy piekarnik i drzwiczki włożyć rączkę od tłuczka. Po około 5 min. bardziej otworzyć i tak suszyć przez kilka godzin, aż beza całkowicie wystygnie.

10

W garnku wymieszać wiśnie (lub jagody) z cukrem i podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny. Wymieszać.

11

W kubku rozmieszać mąkę z wodą i wlać ją do owoców (ciągle mieszając) – powinien powstać owocowy kisiel. Frużelinę zdjąć z palnika i przestudzić.

12

Jeżeli po wystudzeniu frużelina będzie za gęsta można dodać odrobinę wody i ponownie podgrzać.

13

Gotową bezę polać (przed samym podaniem) frużeliną wiśniową i ozdobić gorzką czekoladą (posiekaną lub startą na tarce)

14

LUB

15

Ubić śmietanę, a następnie jedną bezę posmarować połową bitej śmietany, wyłożyć na nią połowę frużeliny jagodowej, następnie przykryć drugą bezą i również posmarować bitą śmietaną i polać frużeliną jagodową – ozdobić pokruszonymi bezami.

beza idealna

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz