Domowa piekarnia/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Bajgle

Dziś mam dla Was świetny przepis na domowe bajgle, które możecie wykorzystać na wiele sposobów – na śniadanie, lunch, piknik, czy też wycieczkę.

Przepis jest prostu, a efekt – wow 😀

Przyjemnego pieczenia i zajadania.

Bajgle

Drukuj przepis
Porcje: 8 Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki

  • zaczyn: 10 g świeżych drożdży, 100 ml letniej wody, 2 łyżki cukru, 100 g mąki pszennej
  • 120 ml letniej wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • roztwór do gotowania bajgli: 1,5 litra wody, 3 łyżki cukru, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
  • dodatki: sezam biały i czarny, mak, czarnuszka
  • propozycja podania: wędzony łosoś, serek chrzanowy, kiełki, roszponka lub szynka, ser, majonez, sos chili, roszponka, kiełki

Wykonanie

1

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać w garnuszku, szczelnie przykryć np. folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

2

Mąkę oraz sól przesypać do miski miksera.

3

Kiedy zaczyn już wyrośnie dodać go do mąki, a następnie wlać pozostałą letnią wodę i całość wyrabiać (hakiem) około 5-8 minut. Ciasto powinno być sprężyste i bez trudności powinno się odklejać od dłoni.

4

Gotowe ciasto pozostawić w misce i posypać je odrobiną mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - potrwa to około 2 godzin.

5

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrabiać (podsypywać mąką jeżeli jest taka konieczność).

6

Następnie ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej porcji uformować kuleczkę, którą następnie rozpłaszczyć dłonią i na samym środku zrobić palcem dziurę. Włożyć do dziury palce i obracająć bajgla formować jego kształt (należy ciasto delikatnie rozciągać). Otwór powinien mieć średnicę około 3 cm.

7

W garnku zagotować składniki rotworu.

8

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (przydadzą się dwie).

9

Piekarnik rozgrzać do temp. 210ºC.

10

Uformowane bajgle gotować około 2 minuty w roztworze (w trakcie gotowania przewrócić je kilka razy).

11

Ugotowane bajgle przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posypać ulubionymi dodatkami (trzeba to zrobić dość szybko, bo inaczej wasze dodatki nie przykleją się dobrze do bajgla).

12

Piec około 20 minut - bajgle mają być złote 🙂

Notatki

Przepis z książki "Chleb" Piotra Kucharskiego (zmodyfikowany)

bajglebajgledomowe bajgledomowe bajgledomowe bajgle z łososiem i serkiem

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz