Desery i ciasta

Babka cytrynowa

cytrynowa babka

Wilgotna i puszysta babka poleca się do kawki i herbatki 🙂

Na zbliżające Święta będzie jak znalazł 😊

Słodkiego dnia.

Babka cytrynowa

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna (wyszorowana i sparzona)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • + odrobina masła i bułki tartej do wysypania blachy

Wykonanie

1

Jajka wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowywaniem ciasta.

2

Blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

3

Białka oddzielić od żółtek.

4

Masło rozpuścić i odstawić na bok.

5

Zetrzeć skórkę z cytryny, tylko żółtą część bez białej błonki. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok.

6

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia – jeżeli nie chce się wam przesiewać, możecie po prostu dokładnie wymieszać te składniki rózgą do ubijania 😊

7

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

8

Do misy miksera przelać żółtka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy, całość ubić na jasną i błyszczącą masę.

9

Następnie zmniejszyć obroty i wlać rozpuszczone masło, dalej mieszając dodawać porcjami mąkę z proszkiem i na koniec cały sok z cytryny oraz startą skórkę.

10

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.

11

Do masy na babkę dodać ubitą pianę i tym razem bez miksera wmieszać ją dokładnie w ciasto – dzięki temu babka będzie puszysta i lekka 😊

12

Gotowe ciasto przelać do formy na babkę i wstawić do piekarnika – piec około 50 minut.

13

Przygotować lukier – w miseczce wymieszać cukier puder z wodą.

14

Gotową babkę wyjąć z formy, wystudzić i polać lukrem, a następnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

15

Smacznego.

babka cytrynowa z pomarancza
babka cytrynowa

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz