Desery i ciasta/ Dla dzieci

Babeczki z jabłkami i cynamonem

Babeczki z jabłkami i cynamonem świetnie sprawdzą się na poprawę nastroju w jesienne i zimowe wieczory 😀 puszyste, pachnące cynamonem i soczyste od pysznych prażonych jabłek.

W tym przepisie wykorzystajcie jabłka przygotowane wg przepisu – prażone jabłka.

Jeżeli jeszcze ich nie zrobiliście to gorąco polecam 🙂

Babeczki z jabłkami i cynamonem

Drukuj przepis
Porcje: 12 sztuk Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 słoik prażonych jabłek (przepis na stronie)
  • do podania: cukier puder

Wykonanie

1

Masło rozpuścić i odstawić na bok.

2

Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy - ubić na puszystą, jasną i błyszczącą masę.

3

Następnie do masy jajecznej dodać jogurt naturalny - wymieszać.

4

W głębokim talerzu wymieszać mąkę, mielone migdały, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon.

5

Do masy jajecznej z jogurtem dodawać po łyżce sypkich składników - cały czas mieszając.

6

Po połączeniu całości do masy dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.

7

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

8

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, następnie do każdej wyłożyć łyżkę ciasta, na to łyżeczkę (sporą) prażonych jabłek i ponownie łyżka ciasta - powtórzyć z 12 babeczkami.

9

Piec 20-25 minut: babeczki mają być złociste.

10

Po wyjęciu z piekarnika należy przełożyć babeczki na kratkę - mają przestygnąć, na koniec posypać je cukrem pudrem.

babeczkibabeczki z jabłkami babeczki z jabłkami prażonymi

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz