Dania główne/ Ryby i owoce morza

Azjatyckie kotleciki z łososia

Pora na jakieś danie z rybką 😉

Polecam azjatyckie kotleciki z łososia, które pachną i smakują obłędnie – dodatek tak wspaniałych przypraw jak chili, imbir, trawa cytrynowa i kolendra powodują, że zwykła ryba zmienia się w coś wspaniałego 🙂

Nasz Królewicz również się nimi zajada (nie są za ostre) i nawet nie przeszkadza mu zielone w środku 😉

Jest to również świetny pomysł na obiad do pracy.

Azjatyckie kotleciki z łososia

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 500 g fileta z łososia (bez skóry i ości)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej (jeżeli nie uda się Wam jej kupić możecie zastąpić startą skórką z jednej limonki - najlepiej niewoskowanej)
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pieprz do smaku
  • do podania: ryż, sałatka z ogórka z sezamem

Wykonanie

1

Łososia dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w kostkę (około 1 cm). Pokrojonego łososia podzielić na dwie części i jedną z nich bardzo drobno posiekać (jak na tatara). Tak przygotowanego łososia przełożyć do miski.

2

Chili drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, kolendrę drobno posiekać (razem z łodyżkami). Pora na trawę cytrynową - wałkiem uderzyć kilka razy w łodygę (najbardziej w najgrubszym miejscu) i obrać z suchych zewnętrznych liści, a następnie soczysty i miękki środek bardzo drobno posiekać.

3

Tak przygotowane dodatki dodać do ryby, dorzucić wszystkie pozostałe składniki i wyrobić dłońmi na jednolitą masę. Uformować 6 kotlecików. Masa jest mokra, ale spokojnie nie będą się rozpadały podczas smażenia. Jeżeli jednak uważacie, że masa jest zbyt płynna możecie dodać łyżkę bułki tartej.

4

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i smażyć kotleciki na złoty kolor - ostrożnie przy przewracaniu na drugą stronę. Smażymy około 2-3 minut z jednej strony.

5

Podawać z ryżem i sałatką.

pulpety z łososiaazjatyckie kotleciki z łososiakotleciki z łososia

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz