Przekąski i dodatki

Avocado pieczone w panierce

avocado pieczone w panierce z sosem

Avocado pieczone w panierce to alternatywa dla klasycznych dań z jego wykorzystaniem – chrupiąca panierka i miękki środek, koniecznie zajadać z ostrym sosem 🙂 smacznego.

Avocado pieczone w panierce

Drukuj przepis
Porcje: 6-8 (w formie przekąski) Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 2 dojrzałe avocado (to bardzo ważne żeby było dojrzałe)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki parmezanu startego na tarce o małych oczkach + 1 łyżka startego parmezanu do posypania avocado przed pieczeniem
  • 1 łyżka posiekanej kolendry (świeżej)
  • do podania: majonez wymieszany z sosem sriracha (sos chili)

Wykonanie

1

Avocado obrać, przekroić na pół i pozbyć się pestek, następnie każdą połowę pokroić na 5-6 części (wzdłuż).

2

Pokrojone avocado przełożyć do głębokiego talerza, skropić sokiem z cytryny - na koniec posolić oraz popieprzyć, odstawić na bok.

3

Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C.

4

Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą, starty parmezan, posiekaną kolendrę, sporą szczyptę soli i pieprzu - dokładnie wymieszać.

5

Do miseczki wbić jajko, dodać szczyptę soli i pieprzu - dokładnie rozmieszać widelcem.

6

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

7

Każdy kawałeczek avocado zanurzyć w jajku, następnie dokładnie obtoczyć w panierce i ułożyć na blaszce do pieczenia.

8

Na koniec całość posypać pozostałym tartym parmezanem.

9

Piec 20-25 minut (panierka ma się zrobić lekko brązowa).

10

Podawać z ostrym sosem majonezowym 🙂

avocado w panierce
avocado pieczone w panierce
avocado pieczone w panierce z sosem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz